2013. április 3., szerda

Diagram rajzolása - PowerPoint 2010

Bemutatjuk lépésenként, hogyan készült ez a diagram (avagy grafikon):





1. Beszúrás/Diagram, kattint.

(Képek klikkre nőnek!)


2. Kattintás az oszlopdiagramok közül a második sor első diagramra. Majd a párbeszéd-panel alján: OK.


Ekkor azt kell tapasztalnunk, hogy a képernyő jobboldalán megjelenik egy excel-tábla, a baloldalon pedig egy alapgrafikon a dia közepén.


3.  A jobb oldali exceltáblában a vékony kék keretet a jobb alsó sarkánál fogva hozzuk egy oszloppal jobbra és sorral lefele, hogy eggyel több oszlopunk és eggyel több sorunk legyen.




4. A táblázat adatait írják át a következők szerint:

2009
2010
2011
2012
Alma
100
82
70
90
Körte
85
75
78
68
Banán
40
45
60
50
Narancs
47
59
47
36
Zöldcitrom
12
15
8
7


5. A jobb felső x-ra kattintva zárjuk be az excelt.

A grafikon váza készen van, ezután a részletek kidolgozása következik.
 
6.  Ha nincs kijelölve a grafikon, jelöljük ki kattintással. Ekkor a grafikon szürke keretet kap és a felső menüsorban aktívvá válik a Diagramtervezés/Tervezés panel. A panelen látható minták közül válasszuk ki az utolsó oszlopban lévő alulról a második mintát. Katt rá.


7. Diagramcím megadása: Diagram kijelölése, Diagramtervezés/Elrendezés panel kiválasztása. Katt a Diagramcím ikonra és a legördülőkből kiválasztjuk a legalsót. A Diagramcím-et átírjuk arra, hogy „Gyümölcseladási adatok”.

8. Jelmagyarázat alakítása: Diagram kijelölése, Diagramtervezés/Elrendezés panel kiválasztása. Katt a Jelmagyarázat ikonra és a legördülőkből kiválasztjuk felülről a harmadikat.

9.Tengelycím megadása: Diagram kijelölése, Diagramtervezés/Elrendezés panel kiválasztása. Katt a Tengelycím ikonra és a legördülőkből kiválasztjuk a másodikat (Elsődleges függőleges tengely címe), majd az újabb menübe szintén a másodikat. A Tengelycím-et átírjuk kg/év-re.

10.Függőleges rácsvonalak berajzolása: Diagram kijelölése, Diagramtervezés/Elrendezés panel kiválasztása. Katt a Rácsvonalak ikonra és a legördülőkből kiválasztjuk a másodikat (Elsődleges függőleges rácsvonalak), majd az újabb menüből kiválasztjuk ismét a másodikat.

11. Diagram háttérszínének megadása: Diagram kijelölése, Diagramtervezés/Elrendezés panel kiválasztása. A képernyő bal szélén katt a „kijelölés formázása”-ra, és felugró ablakban kijelöljük az „Egyszínű kitöltés”-t, majd kiválasztjuk a megfelelő színt.


Most itt tartunk:



Ezt követően még képként alakíthatunk diagramon, beállíthatjuk, hogy ne legyen szegélye és adhatunk neki árnyékot is. A méreteket alakítgatva és a dia háttérszínét is beállítva pedig megkapjuk a kívánt végeredményt.