2012. október 23., kedd

Zene a vetítés alatt - PowerPoint 2010


 
Fotóalbum-vetítéshez, vagy előadó nélküli prezentáció aláfestéseként zenét is csatolhatunk az elkészített prezentációhoz. Nézzük, hogy hogyan.

A zenét alapvetően fájl formájában tudjuk beilleszteni a prezentációba, az általában használt fájlformátumok használhatók, tehát nem csak mp3, hanem mp4, wav és wma is.

A zene, vagyis a hangfájl beillesztése diához kapcsolódik, azaz arra diára kell beilleszteni a hangfájlt, ahol azt elsőként meg szeretnénk szólaltatni.

Beillesztés lépésenként:
1. Beszúrás főmenü
2. Audioklip (jobbszélen) - katt rá
3. Fájl kiválasztása, majd Beszúrás



Ezzel a hangfájl beillesztése megtörtént, ezt követően a "finomhangolás" fog következni. Egyrészt el kell tüntetnünk a hangfájlt jelző ikont a dia közepéről, másrészt be kell állítanunk, hogy a zene automatikusan vagy kattintásra induljon, valamint hogy mikor érjen véget. Nézzük sorban:

Hangfájlt jelző ikon eltüntetése:
1. Katt a jelzőikonra (stilizált hangszóró)
2. Egérrel megfogni és lehúzni diáról a dia melletti üres területre (van más megoldás is, de sok szempontból ez a "kézi" megoldás a legpraktikusabb)

Zeneindítás módjának beállítása:
1. Animációk főmenü
2. Animáció munkaablak bekapcsolása (katt a feliratra)
3. Az Animáció munkaablakban jobb oldalon meg fog jelenni a beillesztett hangfájl. A hangfájl melletti kis nyílra kattintva válasszuk ki az "Effektus beállításai.." menüpontot.
4. A felugró ablak 3 fülén számtalan dolgot beállíthatunk. A legegyszerűbb esetben - például egy fotóvetítés alkalmával -  és feltételezve, hogy mindösszesen egy hangfájl beszúrása történt, a következő beállításokkal éljünk:
5. Lejátszás indítása: Az elejétől
6. Leállítás: Ez után.....dia. (Itt adjuk meg a legutolsó dia számát vagy egy annál nagyobb számot)
7. Időzítés/Indítás: Együtt az előzővel
8. A többi beállítást nem szükséges módosítani.








Fontos!
Pendrive-ra másoláskor, CD-re íráskor a hangfájlt (a zenét is) át kell másolni a ppt-vel együtt. (A hangfájl nem épül be ténylegesen a ppt-be, csak egy összekapcsolást hozunk létre a beillesztéssel.)