2012. március 23., péntek

Rácsvonalak, segédvonalak - PowerPoint 2010

Amikor valamit pontosan jó helyre, egy sorba vagy egy oszlopba, vagy egymástól pont egyforma távolságra kell elhelyezni egy dián, akkor jól jön némi segítség.

A Nézet főmenüben, középtájon találunk 3 feliratot:

Vonalzó
Rácsvonalak
Segédvonalak

Mind a három pipálható és különböző dolgokat lehet ezzel előidézni.

A Vonalzó a legegyszerűbb, bekapcsolásával felül és bal oldalon megjelenik a vonalzó. Érdekessége, hogy a dia közepén van az origo.

A Rácsvonalak bekapcsolásával egy rácsháló jelenik, aminek a paraméterei állíthatók. Az állítás mikéntjéről kicsit lejjebb lesz szó.

A Segédvonalak remek találmány. A Vonalzóval együtt bármilyen elhelyezési probléma megoldható a segítségükkel. A Segédvonalak bekapcsolásával két darab, a dia középpontján áthaladó szaggatott vonal jelenik meg. Ezek a segédvonalak egérrel arrébb húzhatók és a vonalzó segítségével a kívánt helyre pozicionálhatók. A ctrl lenyomása mellett végrehajtott húzással másolhatók is, azaz tetszőleges számú segédvonalat húzhatunk. Íme:


Ha túl sok segédvonal van, a feleslegeseket le kell húzni, egészen a vonalzóig és akkor el is tűnnek.

A három felirat (Vonalzó, Rácsvonalak, Segédvonalak) alatt még található egy Megjelenítés felirat, aminek a jobb szélén lévő négyzetre kel kattintani, hogy a következő felugró ablakkal szembesüljünk:




Nézzük sorban:

Illesztés
 - objektumok rácshoz illesztése:
Minden objektumot (képet, alakzatot, szövegdobozt) a beállított rácshoz fog igazítani, akkor is, ha nem látszik a rács.
 - objektumok más objektumokhoz illesztése
Ez azt jelenti, amit jelent.

Rácsbeállítások:
A Térközzel a rácssűrűséget, illetve a rácspontok sűrűségét állíthatjuk be. A Rács megjelenítése pipálható négyzet pont arra jó, mint a Rácsvonalak pipálása.

Vezetővonal beállításai:
A Vezetővonal ugyanaz a vonal, amit korábban Segédvonalnak neveztünk és a
- Vezetővonalak megjelenítése négyzetének pipálásával ugyanazt érjük el, mint a Segédvonalak pipálásával: megjelennek a Segéd (vagy Vezető?) vonalak.
- Intelligens segédvonalak megjelenítés:
Érdemes bekapcsolni, ha nem lenne bekapcsolva. Apró segédvonal-részletek jelennek meg, mikor egy objektummal megközelítünk egy másikat, és így könnyebb pontosan jó helyre lerakni az objektumokat.