2012. november 19., hétfő

Így lesz örök emlék a céges karácsony



 kép: flrick.com, kevin dooley

Tömérdek élmény és benyomás ér bennünket nap mint nap, munka közben és szabadidőnkben egyaránt. Az élmények és benyomások száma sokkal több, mint amennyit elődeink száz vagy kétszáz évvel ezelőtt megéltek, de még annál is jelentősen több, amennyit mi magunk éltünk meg 20 vagy akár 10 évvel ezelőtt is. Sajnos vagy szerencsére – ki-ki döntse el maga -, a fotózás fejlődése és elterjedése is követte az élet felgyorsult ritmusát és ezen felgyorsult fejlődés eredményeként ma majdnem mindenkinek van legalább egy, de inkább több fotózásra alkalmas eszköz a keze ügyében. Van aki él a lehetőséggel, hogy könnyedén fotózhat, van aki nem, de valószínűsíthető, hogy egy átlagos halandó évente néhány száz képet könnyedén elkattint.

Sok tehát az élményünk és sok képet is készítünk a pillanatokról, amiket meg- vagy átélünk, mégis hiányzik a folyamatból egy nagyon fontos momentum: a visszatekintés. A fényképek, amiket elkattintunk, őriznek egy pillanatot, egy eseményt, egy hangulatot – egyszóval egy emléket.  A fényképezés elterjedésében rejlő egyik legnagyobb lehetőség, hogy a fényképek által átélhetjük újra a fontos pillanatokat: újra lehetünk vidámak, boldogok, büszkék, vagy éppen a jól végzett munka örömétől fáradtak.

Egy ilyenfajta visszatekintős-nosztalgiázós fényképnézegetés nemcsak az „élvezeti érték” miatt fontos: a visszatekintés, az összegzés, a "mit történt velünk?" áttekintése a továbblépés szempontjából is kiemelt jelentőségű. Tudatosan vagy tudattalanul, de jellemzően múltunk tapasztalatai alapján hozzuk meg a jövőre vonatkozó döntéseinket, így egyáltalán nem mindegy, hogy emlékezünk-e  - és ha igen, akkor hogyan - arra, ami velünk történt. 

Évvége közeledtével, a karácsonyi és évzáró rendezvények idején különleges aktualitást kap az összegzés, a visszatekintés. Ilyenkor sokan átgondoljuk, egyéni és céges léptékben is, hogy mi történt velünk az elmúlt évben, mit tettünk, milyen események vettünk részt és miben voltunk aktív kezdeményezők.

A visszatekintés segítségével szembesülhetünk azzal, hogy mennyi minden történt egy év alatt, hogy honnan indultunk és hova jutottunk el és megítélhetjük, hogy az út, amin járunk, megfelelő-e nekünk továbbra is vagy esetleg módosítanunk kell rajta. Az egyéni összegzés mellett segíthetünk kollégáinknak is visszatekinteni és összegezni az elmúlt évet: összegyűjtve és sorba rendezve az elmúlt év eseményeiről készült fényképeket - közösen ünnepelt születésnapok és névnapok, kirándulások, utazások, sörözések, nagy hajtások és nagy összefogások képeit – segíthetünk magunknak és a kollégáknak is emlékezni és értékelni az elmúlt év eseményeit.

Állítsunk össze egy 6-8 perce fotóvetítést - 60-80 db fényképet összefűzve, zenével egybevágva - akár powerpoint segítségével, és vetítsük le a céges karácsonyon vagy zárópartin. Ahogy a közös emlékeknek, úgy a közös emlékek közös felidézésnek is közösségépítő hatása van. Egy ilyen fotóvetítés-filmmel ismét közelebb hozhatjuk egymással az évvégi hajtásban megfáradt és emiatt kicsit elidegenedett kollégákat. Az évközben történt pozitív töltésű események felidézése segíteni fog abban, hogy mi is és a kollégák is jó érzéssel zárjuk le az évet és jövőre frissen lendülettel vágjunk bele a munkába. 


Ötlet innen: www.fotovetites.com